top of page
Art Exhibit Blog Banner(29).jpg

ZAKLJUČNI SPOMLADANSKI POHOD V HALOZE

1. julij 2021

V četrtek 1.7.2021 smo se odpravili na zaključni spomladanski pohod v Haloze. Ogledali smo si dravski jez in obiskali grad Borl, ki je bil na žalost zaprt, ker ga prenavljajo. Tako smo si ogledali le njegovo zunanjost in park kjer smo si iz Vodnika po občini Cirkulane prebrali njegovo zgodovino. Sprehodili smo se med vinogradi do cerkve sv. Ane, se tam malo okrepčali, se vrnili do avtobusa in se odpeljali do cerkve sv. Barbare, v občini Cirkulane. Tamkajšnji župnik nam jo je razkazal in predstavil njeno zgodovino. Pot smo nadaljevali do Etnološke kmetije Dravci, kjer smo si ogledali muzejsko razstavo »Od zrna do kruha«. Lastnik nam je predstavil vsa stara kmečka orodja s katerimi so včasih delali na kmetijah, postregel pa nam je tudi z dobrim domačim vinom. Nadaljevali smo pot čez hrib Dravci in z vrha občudovali slikovito dravsko dolino. V Vidmu pri Ptuju, v gostišču Pri treh lipah so nam pripravili dobro kosilo, kjer smo malo poklepetali in se nato prijetno utrujeni in dobre volje v spremstvu dežnih kapelj odpeljali proti domu.

20210701_125829.jpg

POHOD NA ČEMŠENIŠKO PLANINO

24. junij 2021

Kljub zelo visoki temperaturi glede na letni čas, smo se povzpeli po senčni strani Zaplanine, preko Črnega vrha, na Čemšeniško planino, do planinske koče, kjer so za nas skuhali dobro malico. Naprej smo odšli do Prvin, do avtobusa. Vračali smo se čez Trojane, tam smo se posladkali s trojanskimi krofi in se zadovoljni vrnili domov. Načrtovano je bilo, da bo pohod še daljši, a glede na neizprosno vročino smo ga malo skrajšali.

slika 1 - Čemšenik.jpg

POHOD PO OBRONKIH VIPAVSKE DOLINE

10. junij 2021

Ob lepem sončnem vremenu in prijetnem druženju smo obhodili Vipavsko dolino. Obiskali smo vas Goče, kjer so nam predstavili njeno zgodovino in cerkev Sv. Andreja. Nadaljevali smo pot po vinskem območju, obiskali cerkev Marije Snežne, kjer je bil najlepši razgled Vipavske doline in okolice. Nato smo se spustili na vinsko območje do Erzelja in počasi dvigali na Tabor, 423m nadmorske višine. Obiskali smo dve cerkvi, Sv. Lovrenca in Sv. Mihaela in tam nabrali veliko lipovega cvetja. Nato smo se spustili na drugo stran Erzelja, kjer smo nadaljevali pot z avtobusom do Planine nad Ajdovščino. Ogledali smo si vinsko klet  Guerila in cerkev Sv. Pavla. Nadaljevali pot v Lokavec pri Ajdovščini, kjer smo se okrepčali z enolončnico, domačim kruhom in pršutom ter dobro kapljico vipavskega vina. Po poti domov smo se odpravili še na Vipavski križ, si v Ajdovščini ogledali izvir Hublja, kjer smo naredili še eno skupinsko sliko. Domov smo se vrnili utrujeni, a z veliko doživetji in lepimi občutki.

20210610_165847.jpg

OGLED ZELIŠČARSKE KMETIJE »PR' JANEZ«

8. junij 2021

V torek 8.6.2021 smo se odpravili na krajši pohod po Gradiških Lazah in Jablanici ter na ogled zeliščarske kmetije »Pr Janez«. Na kmetiji smo imeli zelo zanimiv ogled zeliščnega vrta, kjer nam je ga. Rozina Pavla, ki ta vrt ureja, predstavila najrazličnejše vrste ekološko pridelanih zelišč. Pripravila nam je zeliščne čaje, tople in hladne ter domače sokove iz mete in ringloja, poskusili smo tudi namaze s skuto in smetano z zelišči, spekla nam je še sočno jabolčno potico. Vse kar smo poskusili je bilo možno kupiti tudi za domov, kar smo s pridom izkoristili, saj je bilo vse zares okusno.

20210608_101602.jpg

IZLET V MOZIRSKI GAJ

10. maj 2021

V društvu diabetikov Litija in Šmartno pri Litiji smo se prvič, po dolgem premoru, v ponedeljek, 10.5.2021 odpravili na izlet v Mozirski gaj. Ogledali smo si cvetoča polja tulipanov, mačeh, azelej in rododendromov različnih barv, se sprehodili po Začarani vasi in si ogledali ljubke vilinske hišice. Sprostili smo se ob žuborenju potočkov, posedeli na klopeh pod krošnjami veličastnih dreves in uživali v lepem ambientu ob kavici.
Po ogledu smo se odpravili na kosilo v Gostiče Gaj in nato še v bližnjo vrtnarijo Jožeta Skornška, kjer smo si tudi za domov kupili nekaj rožic.
G. Skornšek je znameniti vrtnar in »oče« Mozirskega gaja. V letih od 1975 do 1978 je na zamočvirjenem zemljišču z divjimi odlagališči in zaraslo gmajno nastal sodobno zasnovan naravni park. Takratni »Savinjski gaj«, zasajen z avtohtonimi drevesi, grmovnicami in številnimi cvetličnimi nasadi, je v štiridesetih letih postal mednarodno poznan park cvetja – Mozirski gaj.
Domov smo se odpravili zadovoljni, polni lepih misli, saj je bil za nami krasen sončen dan in lepo cvetoče doživetje.

1_edited.jpg

EDUKATIVNO OKREVANJE V STRUNJANU - MAJ 2021

9. - 16. maj 2021

Ko so se zdravilišča ponovno odprla smo bili med prvimi, ki smo odšli na edukativno okrevanje v Krkino zdravilišče v Strunjan. Čeprav nas ni bilo veliko smo bili deležni vse pozornosti in varnosti glede Covida-19. Vreme nam je bilo naklonjeno, prav tako tudi osebje v zdravilišču, ki so z nami izvajali program edukativnega – izobraževalnega okrevanja.

Po dolgem premoru in izoliranosti naših članov je bilo okrevanje zelo dobrodošlo, za psihofizično počutje ,saj smo se naužili morskega zraka in morske vode (čeprav samo v toplih bazenih) ter obhodili lepo slovensko obalo, občudovali lepote primorske pokrajine, večere pa zaključili prijetno utrujeni in sproščeni v družbi sočlanov.

IMG_20210516_124710.jpg

VELIKA NOČ

2. april 2021

V Društvu diabetikov Litija in Šmartno pri Litiji vam želimo lepe, vesele in predvsem zdrave velikonočne praznike, veliko čudovitih pisanih pirhov, potice (košček ali dva), smeha in veselja v krogu svoje družine.

engaged! (2).jpg

ŠOPKI PRESENEČENJ

8. marec 2021

V mesecu marcu smo vsako leto obiskali naše člane v Domu Tisje in jim pripravili kratek kulturni program v sodelovanju z moško pevsko skupino Lipa.
V letošnjem letu žal, to ni bilo mogoče, vendar kljub temu nismo pozabili na naše člane, ki so varovanci Doma Tisje in enote ŠMELC v Litiji. Po predhodnem pogovoru z direktorico doma ga. Cvetežar smo se dogovorili, da za vsako enoto v Domu Tisje in enoti ŠMELC v Litiji podarimo šopek cvetja in voščilo za 8. marec. Bili smo zelo dobro sprejeti in tudi varovanke so bile vesele naših šopkov. Čeprav so bili vsi šopki v vseh enotah enaki so varovanke komentirale, da je na njihovem oddelku najlepši šopek.

20210308_092930.jpg
bottom of page