top of page
Art Exhibit Blog Banner.jpg
Naučili smo se sprostitvenih vaj

29. januar 2024

V drugi polovici meseca januarja 2024 smo organizirali delavnico z naslovom Tehnike sproščanja, kjer nam je dr. psihologije Andraž Zalar iz Centra za krepitev zdravja, predstavil koristne napotke, kako sprostiti svoj um in mišice.

Delavnica se je pričela ob 10. uri in smo jo bili primorani razdeltiti na 2. skupini, saj je bil interes za sodelovanje na delavnici zelo velik. Delavnica je trajala 1 uro in 20 minut, kjer smo spoznali 3 tehnike sproščanja, ki so priporočljive predvsem za sladkorne bolnike, ki blagodejno vplivajo na uravnavanje sladkorja v krvi poleg vseh ostalih dejavnikov:

  • Dihalne

  • Mišične

  • Navidezne

Z dihalnimi vajami smo sprostili pljuča in ugotovili, kakšen tip dihanja imamo. Spoznali smo tudi, da je dihanje iz trebuha veliko bolj zdravo in sproščujoče.

Z mišičnimi vajami smo sproščali mišice na nogah, rokah, predponi, ramenu in čelu. Najprej smo pokrčili prste na desni nogi, sprostili prste in zategnili prste proti goleni ter nato sprostili. Ker smo želeli sprostiti tudi mišice drugod po našem telesu smo vajo izvedli tudi s predpono, rokami, rameni in čelom. Svoje misli smo morali usmeriti proti mišicam, ki smo jih sproščali. Večina izmed nas je bila mnenja, da sproščanje mišic v nogah povzroči ščemenje in občutek toplote v prstih.

Za zadnjo vajo smo se podali na nam znane priljubljene kraje, saj smo ob pomoči naših spominov in glasbe odšli na morje. Namreč, ideja te vaje je vizualizacija morske obale, osredotočenje na elemente, ki jih najdemo na obali in ob enem priklic lastnosti teh predmetov. Barva, vonj, občutek. Predavatelj nas je vodil skozi vajo s pomočjo umirjene in sproščujoče glasbe. Pri vsaki izmed vaj smo tudi pokomentirali naše počutje ali smo čutili spremembe ali ne.

Zahvaljujoč našemu predavatelju, ki nas je vodil skozi vaje, je bil odziv udeležencev po koncu delavnice zelo pozitiven, saj smo se vsi počutili zelo sproščeno.

IMG20240122100303.jpg

UČILI SMO SE KUHATI ZDRAVO

17.10.2023

Prejšnji teden smo v Mestnem Muzeju v Litiji organizirali učno kuharsko delavnico, ki se jo je udeležilo 14 članov društva. Delavnico je vodila priznana primorska kuharica Emilija Pavlič, ki nam je predstavila, kako se pripravi kuhani kruh.

Delavnica je trajala eno uro in naučili smo se marsikaj zanimivega. Najbolj se nam je v spomin vtisnil kuhani kruh. Omenjena tehnika kuhanja nam pride še kako prav, kadar ne moremo oz. nimamo na voljo klasične peči ali pečice. Po okusu in teksturi se kruh ne razlikuje od pečenega, nima pa nam prepoznavne zlatorumene skorje. Skuhali smo nekaj hlebčkov kruha, ki smo jih nato tudi poizkusili.

Obiskovalci kuharske delavnice so lepo zapolnili prostor, zato smo prepričani, da bomo v prihodnosti še izvedli, kakšen podoben dogodek. Vas pa lepo vabimo, da se nam pridružite na naslednjih aktivnostih.

IMG_20231010_173557.jpg
IMG_20231010_173834.jpg

ZAKLJUČNI SPOMLADANSKI POHOD V GORIŠKA BRDA

2. Junij 2022

V začetku junija smo se odpravili na zaključni spomladanski pohod v Goriška Brda, ki so gričevnat predel, poln vinogradov, slastnih češenj ter mnogo zanimivosti za oglede. Iz Litije smo se z avtobusom odpeljali do Spiralnega stolpa v vasi Gonjače. 23 metrov visok razgledni stolp s 144 stopnicami nam je omogočil čudovit razgled po Brdih, ki sega vse do Alp, Dolomitov, Furlanije, Tržaškega zaliva, Krasa, Vipavske doline ter Trnovskega gozda. Pod stolpom je spomenik, ki je posvečen 315 žrtvam druge svetovne vojne.
Nato smo se odpravili na ogled zgodovinske vasice Šmartno, ki se nahaja v geografskem središču Goriških Brd. Vasica leži na vzpetini, s katere je lep razgled vse do Alp in morja. Obdana je z obzidjem, za katerim se nahaja starinska vasica s cerkvijo sv. Martina. Sprehodili smo se po ozkih, kamnitih ulicah, ki so brez prometa.
Nadaljevali smo pot do vasi Neblo pri Peternelju. Zavili v dolino potoka Kožbanjšček, ki vodi do višje ležečega Krčnika in si tam ogledali naravni kamniti most.
Naravni kamniti most je lepo zaobljen in gladek, saj ga je ustvarila deroča voda z brušenjem. Je naravna znamenitost, ena najlepših te vrste v Sloveniji, ki je zavarovana kot kulturni spomenik. Obok mostu je približno 5m dolg, 1,5 m debel in do enega metra širok.
Po ogledu naravnega kamnitega mostu smo se odpeljali do Sabotina, ki je 609 metrov visoka gora, vzpetina nad Novo Gorico ali bolje nad Solkanom. Sabotin je zanimiv iz zgodovinskega vidika, saj so tam potekale najhujše bitke v prvi svetovni vojni. Celoten hrib je prepleten z kavernami do katerih je prost dostop.
Prijetno utrujeni smo se vračali po vinski cesti do kmetije Bizjak, kjer nas je čakalo toplo kosilo in nabrane češnje, katere smo lahko kupili tudi za domov.

kamniti most v soteski Krčnik.jpg

POHOD NA KRAS - LOKVICE, OB SVETOVNEM DNEVU SLADKORNE BOLEZNI

11. November 2021

Svtovni dan sladkorne bolezni, 14. novembra smo obeležili tudi s tradicionalnim pohodom. Tako smo se 11.novembra odpravili na Kras. Lokalni vodič nas je popeljal na pohod po spominskih poteh po Brestovcu in Gradbišču ob Soči po nekdanjih položajih soške fronte. Del poti smo prehodili  čez utrdbo – »kanonjero«, drugi del poti pa po Gradišču ob Soči, nekdaj imenovanem Emopoli. Zgradili so ga Benečani v 15.stol. zaznamovali pa so ga Leonardo da Vinci, Napoleon, Radetzki…
Spremljalo nas je prečudovito sončno jesensko vreme in prijetno druženje, uživali smo v barvitosti kraške pokrajine in prečudovitih barvah jesensko obarvanega Ruja. Lokali vodič nam je predstavil zgodovinsko pomembne lokacije in zgradbe. Na turistični kmetiji MARUŠIČ  nas je čakala še prava kraška malica. Bili smo navdušeni nad lepotami krasa  in prijetno utrujeni. Pohod nam bo  ostal v lepem spominu.

Tradicionalni pohod ob SV_edited.jpg

V ZNAMENJU SVETOVNEGA DNEVA SLADKORNE BOLEZNI, 14. NOVEMBRA

14. November 2021

Društvo  je svetovni dan sladkorne bolezni obeležilo s tradicionalnim pohodom, okrasilo Občino Litija in Občino Šmartno pri Litiji z modrimi obročki,  ki so svetovni simbol sladkorne bolezni ter z modro barvo osvetlilo po en objekt v vsaki občini z podporo obeh občin. V občini Litija smo osvetlili Mestni muzej, v občini Šmartno pri Litiji pa spomenik Slavka Gruma na Staretovem trgu.
Preko medijev in naših obvestil  smo pozvali občanke in občane naj se v tednu svetovnega dneva diabetikov oblečejo v modro in s tem podprejo vse osebe, ki se vsak dan borijo s sladkorno boleznijo, tako kot po vsem svetu.
Zelo pomembno je, da širimo zavest in osveščamo ljudi, saj ima 1 od 10 ljudi na svetu sladkorno bolezen. Do leta 2030 strokovnjaki ocenjujejo, da bo na svetu kar 522 milijonov oseb s sladkorno boleznijo, bodisi tip 1 ali tip 2. Kar je zares ogromno. Ne smemo pozabiti, da so med  osebami s  sladkorno boleznijo tudi otroci. Zato je tako zelo pomembno, da sodelujemo med seboj, podpiramo osebe s sladkorno boleznijo ter poskušamo z osveščanjem o zdravem načinu življenja sladkorno bolezen čimbolj zmanjšati. To, pa je tudi poslanstvo našega društva, poleg tega, da poskušamo našim članom, njihovim svojcem in ostalim občanom z izvajanjem različnih aktivnosti in z strokovnimi  zdravstvenimi predavanji omogočiti čim bolj polno, zdravo ter zadovoljno življenje.
Poleg tradicionalnega pohoda, obešanja obročkov in osvetljevanja objektov v modro smo v znamenju 14. novembra za osnovnošolce v Osnovni šoli Šmartno in dijake na Gimnaziji Litija pripravili tudi strokovno predavanje z naslovim »SLADKORNA BOLEZEN IN MLADI«. Za občane in občanke pa smo organizirali meritve v trgovinah KGZ  v Litiji in v Šmartnem, za naše člane pa smo pripravili  predavanje na temo »VPLIV SLADKORNE BOLEZNI NA SRČNO-ŽILNE BOLEZNI« .Predaval je prim .g, Matija Cevc dr. med.

Osvetlitev Mestnega muzeja Litija 2.jpg

EDUKATIVNO OKREVANJE V ŠMARJEŠKIH IN DOLENJSKIH TOPLICAH

17. - 24. Oktober 2021

Vsi naši člani in podporni člani, ki so se udeležili edukativnega okrevanja v mesecu oktobru, so bili zadovoljni s pestrim programom Term Krka. V času, ki so ga preživljali v toplicah, so lahko koristili njihove aktivnosti, kot so: vsakodnevno merjenje sladkorja pred zajtrkom,  telovadbo na prostem v zdraviliškem parku, vodeno vadbo v telovadnici, hidrogimnastiko v wellness centru, nordijsko hojo po bližnji okolici, vaje za prebujanje telesa, dihalne vaje za boljše počutje, zdravstvena predavanja, zvočno kopel s tibetanskimi skledami in gongom, mišično relaksacijo (samo sprostitvena tehnika), sprehod in sproščanje v naravi, vaje za srčno koherenco, kopanje in nočno kopanje v bazenih. V obeh zdraviliščih so bili organizirani izleti - v Dolenjskih toplicah:  izlet v Semič, kostanjev piknik v parku pod lipo. V Šmarjeških toplicah pa so se odpravili na izlet do cvičkove fontane, v Mirno Peč  z ogledom muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka ter panoramsko vožnjo s turističnim vlakcem Čebelar – Bela Cerkev - Otočec. Ob večerih pa so naši člani, udeleženci edukativnega okrevanja, lahko posedeli ob živi glasbi in sicer: večer z Andrejem Šifrerjem, glasbeni večer s Primožem in Nino, glasbeni večer z Markom in Valentino, glasbeni kviz in karaoke, večer z duetom Borut in Tomaž.

terme-smarjeske-toplice_edited.jpg

EDUKATIVNO OKREVANJE NA KORČULI, VELA LUKA

11. - 18. September 2021

Ko se je pri nas vreme že malo ohladilo, smo se odpravili na edukativno okrevanje na Korčulo, v Velo Luko. Pot do Vele Luke je bila dolga, vendar je kljub temu hitro minila, ker nas je spremljala vodička ga. Andreja Hartner, ki nam je opisovala in pripovedovala zgodovino krajev, skozi katere smo se vozili.
Na Korčuli nas je pričakalo pravo dalmatinsko poletje. Vreme je bilo sončno in ravno prav toplo, prav tako tudi morje, in smo lahko uživali ter hkrati opravili vse načrtovane aktivnosti. Vsako jutro smo telovadili, odšli smo na pohod do Vele Spile, opravljali smo meritve krvnega sladkorja, krvnega tlaka in kisika v krvi, izobraževali smo se na predavanjih o zdravi prehrani, o oblikah naravne samopomoči ter pomenu in vplivu barv na človeško telo, odšli pa smo tudi na ogled mesta Vele Luke, kjer smo obiskali tudi grob Oliverja Dragojevića in njegovo hišo. Ogledali smo si mesto Korčula ter bili na folklorni prireditvi lokalnega društva Kumpanija, ki je bila organizirana za slovenske turiste. Časa pa smo imeli dovolj tudi za kopanje v morju in lenarjenje na plaži.
Ob večerih smo se družili ob živi glasbi, zaplesali ter tudi kakšno zapeli. Čas nam je še prehitro minil, saj ni manjkalo smeha in dobre volje. Pomahali smo v slovo poletju in se vrnili domov, kjer pa ni bilo tako toplo.
Oliver je v pesmi zapisal »Velu Luku, ne zaboravi«. In res je ne bomo pozabili, v naših srcih in mislih bo ostala v najlepšem spominu.

Korčula_edited_edited.png

ZAKLJUČNI SPOMLADANSKI POHOD V HALOZE

1. julij 2021

V četrtek 1.7.2021 smo se odpravili na zaključni spomladanski pohod v Haloze. Ogledali smo si dravski jez in obiskali grad Borl, ki je bil na žalost zaprt, ker ga prenavljajo. Tako smo si ogledali le njegovo zunanjost in park kjer smo si iz Vodnika po občini Cirkulane prebrali njegovo zgodovino. Sprehodili smo se med vinogradi do cerkve sv. Ane, se tam malo okrepčali, se vrnili do avtobusa in se odpeljali do cerkve sv. Barbare, v občini Cirkulane. Tamkajšnji župnik nam jo je razkazal in predstavil njeno zgodovino. Pot smo nadaljevali do Etnološke kmetije Dravci, kjer smo si ogledali muzejsko razstavo »Od zrna do kruha«. Lastnik nam je predstavil vsa stara kmečka orodja s katerimi so včasih delali na kmetijah, postregel pa nam je tudi z dobrim domačim vinom. Nadaljevali smo pot čez hrib Dravci in z vrha občudovali slikovito dravsko dolino. V Vidmu pri Ptuju, v gostišču Pri treh lipah so nam pripravili dobro kosilo, kjer smo malo poklepetali in se nato prijetno utrujeni in dobre volje v spremstvu dežnih kapelj odpeljali proti domu.

20210701_125829.jpg

POHOD NA ČEMŠENIŠKO PLANINO

24. junij 2021

Kljub zelo visoki temperaturi glede na letni čas, smo se povzpeli po senčni strani Zaplanine, preko Črnega vrha, na Čemšeniško planino, do planinske koče, kjer so za nas skuhali dobro malico. Naprej smo odšli do Prvin, do avtobusa. Vračali smo se čez Trojane, tam smo se posladkali s trojanskimi krofi in se zadovoljni vrnili domov. Načrtovano je bilo, da bo pohod še daljši, a glede na neizprosno vročino smo ga malo skrajšali.

slika 1 - Čemšenik.jpg

POHOD PO OBRONKIH VIPAVSKE DOLINE

10. junij 2021

Ob lepem sončnem vremenu in prijetnem druženju smo obhodili Vipavsko dolino. Obiskali smo vas Goče, kjer so nam predstavili njeno zgodovino in cerkev Sv. Andreja. Nadaljevali smo pot po vinskem območju, obiskali cerkev Marije Snežne, kjer je bil najlepši razgled Vipavske doline in okolice. Nato smo se spustili na vinsko območje do Erzelja in počasi dvigali na Tabor, 423m nadmorske višine. Obiskali smo dve cerkvi, Sv. Lovrenca in Sv. Mihaela in tam nabrali veliko lipovega cvetja. Nato smo se spustili na drugo stran Erzelja, kjer smo nadaljevali pot z avtobusom do Planine nad Ajdovščino. Ogledali smo si vinsko klet  Guerila in cerkev Sv. Pavla. Nadaljevali pot v Lokavec pri Ajdovščini, kjer smo se okrepčali z enolončnico, domačim kruhom in pršutom ter dobro kapljico vipavskega vina. Po poti domov smo se odpravili še na Vipavski križ, si v Ajdovščini ogledali izvir Hublja, kjer smo naredili še eno skupinsko sliko. Domov smo se vrnili utrujeni, a z veliko doživetji in lepimi občutki.

20210610_165847.jpg

OGLED ZELIŠČARSKE KMETIJE »PR' JANEZ«

8. junij 2021

V torek 8.6.2021 smo se odpravili na krajši pohod po Gradiških Lazah in Jablanici ter na ogled zeliščarske kmetije »Pr Janez«. Na kmetiji smo imeli zelo zanimiv ogled zeliščnega vrta, kjer nam je ga. Rozina Pavla, ki ta vrt ureja, predstavila najrazličnejše vrste ekološko pridelanih zelišč. Pripravila nam je zeliščne čaje, tople in hladne ter domače sokove iz mete in ringloja, poskusili smo tudi namaze s skuto in smetano z zelišči, spekla nam je še sočno jabolčno potico. Vse kar smo poskusili je bilo možno kupiti tudi za domov, kar smo s pridom izkoristili, saj je bilo vse zares okusno.

20210608_101602.jpg

IZLET V MOZIRSKI GAJ

10. maj 2021

V društvu diabetikov Litija in Šmartno pri Litiji smo se prvič, po dolgem premoru, v ponedeljek, 10.5.2021 odpravili na izlet v Mozirski gaj. Ogledali smo si cvetoča polja tulipanov, mačeh, azelej in rododendromov različnih barv, se sprehodili po Začarani vasi in si ogledali ljubke vilinske hišice. Sprostili smo se ob žuborenju potočkov, posedeli na klopeh pod krošnjami veličastnih dreves in uživali v lepem ambientu ob kavici.
Po ogledu smo se odpravili na kosilo v Gostiče Gaj in nato še v bližnjo vrtnarijo Jožeta Skornška, kjer smo si tudi za domov kupili nekaj rožic.
G. Skornšek je znameniti vrtnar in »oče« Mozirskega gaja. V letih od 1975 do 1978 je na zamočvirjenem zemljišču z divjimi odlagališči in zaraslo gmajno nastal sodobno zasnovan naravni park. Takratni »Savinjski gaj«, zasajen z avtohtonimi drevesi, grmovnicami in številnimi cvetličnimi nasadi, je v štiridesetih letih postal mednarodno poznan park cvetja – Mozirski gaj.
Domov smo se odpravili zadovoljni, polni lepih misli, saj je bil za nami krasen sončen dan in lepo cvetoče doživetje.

1_edited.jpg

EDUKATIVNO OKREVANJE V STRUNJANU - MAJ 2021

9. - 16. maj 2021

Ko so se zdravilišča ponovno odprla smo bili med prvimi, ki smo odšli na edukativno okrevanje v Krkino zdravilišče v Strunjan. Čeprav nas ni bilo veliko smo bili deležni vse pozornosti in varnosti glede Covida-19. Vreme nam je bilo naklonjeno, prav tako tudi osebje v zdravilišču, ki so z nami izvajali program edukativnega – izobraževalnega okrevanja.

Po dolgem premoru in izoliranosti naših članov je bilo okrevanje zelo dobrodošlo, za psihofizično počutje ,saj smo se naužili morskega zraka in morske vode (čeprav samo v toplih bazenih) ter obhodili lepo slovensko obalo, občudovali lepote primorske pokrajine, večere pa zaključili prijetno utrujeni in sproščeni v družbi sočlanov.

IMG_20210516_124710.jpg

VELIKA NOČ

2. april 2021

V Društvu diabetikov Litija in Šmartno pri Litiji vam želimo lepe, vesele in predvsem zdrave velikonočne praznike, veliko čudovitih pisanih pirhov, potice (košček ali dva), smeha in veselja v krogu svoje družine.

engaged! (2).jpg

ŠOPKI PRESENEČENJ

8. marec 2021

V mesecu marcu smo vsako leto obiskali naše člane v Domu Tisje in jim pripravili kratek kulturni program v sodelovanju z moško pevsko skupino Lipa.
V letošnjem letu žal, to ni bilo mogoče, vendar kljub temu nismo pozabili na naše člane, ki so varovanci Doma Tisje in enote ŠMELC v Litiji. Po predhodnem pogovoru z direktorico doma ga. Cvetežar smo se dogovorili, da za vsako enoto v Domu Tisje in enoti ŠMELC v Litiji podarimo šopek cvetja in voščilo za 8. marec. Bili smo zelo dobro sprejeti in tudi varovanke so bile vesele naših šopkov. Čeprav so bili vsi šopki v vseh enotah enaki so varovanke komentirale, da je na njihovem oddelku najlepši šopek.

20210308_092930.jpg

ZAKLJUČNI SPOMLADANSKI POHOD V GORIŠKA BRDA

2. Junij 2022

V začetku junija smo se odpravili na zaključni spomladanski pohod v Goriška Brda, ki so gričevnat predel, poln vinogradov, slastnih češenj ter mnogo zanimivosti za oglede. Iz Litije smo se z avtobusom odpeljali do Spiralnega stolpa v vasi Gonjače. 23 metrov visok razgledni stolp s 144 stopnicami nam je omogočil čudovit razgled po Brdih, ki sega vse do Alp, Dolomitov, Furlanije, Tržaškega zaliva, Krasa, Vipavske doline ter Trnovskega gozda. Pod stolpom je spomenik, ki je posvečen 315 žrtvam druge svetovne vojne.
Nato smo se odpravili na ogled zgodovinske vasice Šmartno, ki se nahaja v geografskem središču Goriških Brd. Vasica leži na vzpetini, s katere je lep razgled vse do Alp in morja. Obdana je z obzidjem, za katerim se nahaja starinska vasica s cerkvijo sv. Martina. Sprehodili smo se po ozkih, kamnitih ulicah, ki so brez prometa.
Nadaljevali smo pot do vasi Neblo pri Peternelju. Zavili v dolino potoka Kožbanjšček, ki vodi do višje ležečega Krčnika in si tam ogledali naravni kamniti most.
Naravni kamniti most je lepo zaobljen in gladek, saj ga je ustvarila deroča voda z brušenjem. Je naravna znamenitost, ena najlepših te vrste v Sloveniji, ki je zavarovana kot kulturni spomenik. Obok mostu je približno 5m dolg, 1,5 m debel in do enega metra širok.
Po ogledu naravnega kamnitega mostu smo se odpeljali do Sabotina, ki je 609 metrov visoka gora, vzpetina nad Novo Gorico ali bolje nad Solkanom. Sabotin je zanimiv iz zgodovinskega vidika, saj so tam potekale najhujše bitke v prvi svetovni vojni. Celoten hrib je prepleten z kavernami do katerih je prost dostop.
Prijetno utrujeni smo se vračali po vinski cesti do kmetije Bizjak, kjer nas je čakalo toplo kosilo in nabrane češnje, katere smo lahko kupili tudi za domov.

kamniti most v soteski Krčnik.jpg

NAŠE NOVOLETNO VOŠČILO

27. December, 2021

Društvo diabetikov Litija in Šmartno pri Litiji želi svojim članicam, članom in podpornim članom predvsem zdravo, srečno, uspešno in veselja polno novo leto!

Voščilnica 2022 .png

POHOD NA KRAS - LOKVICE, OB SVETOVNEM DNEVU SLADKORNE BOLEZNI

11. November 2021

Svtovni dan sladkorne bolezni, 14. novembra smo obeležili tudi s tradicionalnim pohodom. Tako smo se 11.novembra odpravili na Kras. Lokalni vodič nas je popeljal na pohod po spominskih poteh po Brestovcu in Gradbišču ob Soči po nekdanjih položajih soške fronte. Del poti smo prehodili  čez utrdbo – »kanonjero«, drugi del poti pa po Gradišču ob Soči, nekdaj imenovanem Emopoli. Zgradili so ga Benečani v 15.stol. zaznamovali pa so ga Leonardo da Vinci, Napoleon, Radetzki…
Spremljalo nas je prečudovito sončno jesensko vreme in prijetno druženje, uživali smo v barvitosti kraške pokrajine in prečudovitih barvah jesensko obarvanega Ruja. Lokali vodič nam je predstavil zgodovinsko pomembne lokacije in zgradbe. Na turistični kmetiji MARUŠIČ  nas je čakala še prava kraška malica. Bili smo navdušeni nad lepotami krasa  in prijetno utrujeni. Pohod nam bo  ostal v lepem spominu.

Tradicionalni pohod ob SV_edited.jpg

V ZNAMENJU SVETOVNEGA DNEVA SLADKORNE BOLEZNI, 14. NOVEMBRA

14. November 2021

Društvo  je svetovni dan sladkorne bolezni obeležilo s tradicionalnim pohodom, okrasilo Občino Litija in Občino Šmartno pri Litiji z modrimi obročki,  ki so svetovni simbol sladkorne bolezni ter z modro barvo osvetlilo po en objekt v vsaki občini z podporo obeh občin. V občini Litija smo osvetlili Mestni muzej, v občini Šmartno pri Litiji pa spomenik Slavka Gruma na Staretovem trgu.
Preko medijev in naših obvestil  smo pozvali občanke in občane naj se v tednu svetovnega dneva diabetikov oblečejo v modro in s tem podprejo vse osebe, ki se vsak dan borijo s sladkorno boleznijo, tako kot po vsem svetu.
Zelo pomembno je, da širimo zavest in osveščamo ljudi, saj ima 1 od 10 ljudi na svetu sladkorno bolezen. Do leta 2030 strokovnjaki ocenjujejo, da bo na svetu kar 522 milijonov oseb s sladkorno boleznijo, bodisi tip 1 ali tip 2. Kar je zares ogromno. Ne smemo pozabiti, da so med  osebami s  sladkorno boleznijo tudi otroci. Zato je tako zelo pomembno, da sodelujemo med seboj, podpiramo osebe s sladkorno boleznijo ter poskušamo z osveščanjem o zdravem načinu življenja sladkorno bolezen čimbolj zmanjšati. To, pa je tudi poslanstvo našega društva, poleg tega, da poskušamo našim članom, njihovim svojcem in ostalim občanom z izvajanjem različnih aktivnosti in z strokovnimi  zdravstvenimi predavanji omogočiti čim bolj polno, zdravo ter zadovoljno življenje.
Poleg tradicionalnega pohoda, obešanja obročkov in osvetljevanja objektov v modro smo v znamenju 14. novembra za osnovnošolce v Osnovni šoli Šmartno in dijake na Gimnaziji Litija pripravili tudi strokovno predavanje z naslovim »SLADKORNA BOLEZEN IN MLADI«. Za občane in občanke pa smo organizirali meritve v trgovinah KGZ  v Litiji in v Šmartnem, za naše člane pa smo pripravili  predavanje na temo »VPLIV SLADKORNE BOLEZNI NA SRČNO-ŽILNE BOLEZNI« .Predaval je prim .g, Matija Cevc dr. med.

Osvetlitev Mestnega muzeja Litija 2.jpg

EDUKATIVNO OKREVANJE V ŠMARJEŠKIH IN DOLENJSKIH TOPLICAH

17. - 24. Oktober 2021

Vsi naši člani in podporni člani, ki so se udeležili edukativnega okrevanja v mesecu oktobru, so bili zadovoljni s pestrim programom Term Krka. V času, ki so ga preživljali v toplicah, so lahko koristili njihove aktivnosti, kot so: vsakodnevno merjenje sladkorja pred zajtrkom,  telovadbo na prostem v zdraviliškem parku, vodeno vadbo v telovadnici, hidrogimnastiko v wellness centru, nordijsko hojo po bližnji okolici, vaje za prebujanje telesa, dihalne vaje za boljše počutje, zdravstvena predavanja, zvočno kopel s tibetanskimi skledami in gongom, mišično relaksacijo (samo sprostitvena tehnika), sprehod in sproščanje v naravi, vaje za srčno koherenco, kopanje in nočno kopanje v bazenih. V obeh zdraviliščih so bili organizirani izleti - v Dolenjskih toplicah:  izlet v Semič, kostanjev piknik v parku pod lipo. V Šmarjeških toplicah pa so se odpravili na izlet do cvičkove fontane, v Mirno Peč  z ogledom muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka ter panoramsko vožnjo s turističnim vlakcem Čebelar – Bela Cerkev - Otočec. Ob večerih pa so naši člani, udeleženci edukativnega okrevanja, lahko posedeli ob živi glasbi in sicer: večer z Andrejem Šifrerjem, glasbeni večer s Primožem in Nino, glasbeni večer z Markom in Valentino, glasbeni kviz in karaoke, večer z duetom Borut in Tomaž.

terme-smarjeske-toplice_edited.jpg

EDUKATIVNO OKREVANJE NA KORČULI, VELA LUKA

11. - 18. September 2021

Ko se je pri nas vreme že malo ohladilo, smo se odpravili na edukativno okrevanje na Korčulo, v Velo Luko. Pot do Vele Luke je bila dolga, vendar je kljub temu hitro minila, ker nas je spremljala vodička ga. Andreja Hartner, ki nam je opisovala in pripovedovala zgodovino krajev, skozi katere smo se vozili.
Na Korčuli nas je pričakalo pravo dalmatinsko poletje. Vreme je bilo sončno in ravno prav toplo, prav tako tudi morje, in smo lahko uživali ter hkrati opravili vse načrtovane aktivnosti. Vsako jutro smo telovadili, odšli smo na pohod do Vele Spile, opravljali smo meritve krvnega sladkorja, krvnega tlaka in kisika v krvi, izobraževali smo se na predavanjih o zdravi prehrani, o oblikah naravne samopomoči ter pomenu in vplivu barv na človeško telo, odšli pa smo tudi na ogled mesta Vele Luke, kjer smo obiskali tudi grob Oliverja Dragojevića in njegovo hišo. Ogledali smo si mesto Korčula ter bili na folklorni prireditvi lokalnega društva Kumpanija, ki je bila organizirana za slovenske turiste. Časa pa smo imeli dovolj tudi za kopanje v morju in lenarjenje na plaži.
Ob večerih smo se družili ob živi glasbi, zaplesali ter tudi kakšno zapeli. Čas nam je še prehitro minil, saj ni manjkalo smeha in dobre volje. Pomahali smo v slovo poletju in se vrnili domov, kjer pa ni bilo tako toplo.
Oliver je v pesmi zapisal »Velu Luku, ne zaboravi«. In res je ne bomo pozabili, v naših srcih in mislih bo ostala v najlepšem spominu.

Korčula_edited_edited.png

ZAKLJUČNI SPOMLADANSKI POHOD V HALOZE

1. julij 2021

V četrtek 1.7.2021 smo se odpravili na zaključni spomladanski pohod v Haloze. Ogledali smo si dravski jez in obiskali grad Borl, ki je bil na žalost zaprt, ker ga prenavljajo. Tako smo si ogledali le njegovo zunanjost in park kjer smo si iz Vodnika po občini Cirkulane prebrali njegovo zgodovino. Sprehodili smo se med vinogradi do cerkve sv. Ane, se tam malo okrepčali, se vrnili do avtobusa in se odpeljali do cerkve sv. Barbare, v občini Cirkulane. Tamkajšnji župnik nam jo je razkazal in predstavil njeno zgodovino. Pot smo nadaljevali do Etnološke kmetije Dravci, kjer smo si ogledali muzejsko razstavo »Od zrna do kruha«. Lastnik nam je predstavil vsa stara kmečka orodja s katerimi so včasih delali na kmetijah, postregel pa nam je tudi z dobrim domačim vinom. Nadaljevali smo pot čez hrib Dravci in z vrha občudovali slikovito dravsko dolino. V Vidmu pri Ptuju, v gostišču Pri treh lipah so nam pripravili dobro kosilo, kjer smo malo poklepetali in se nato prijetno utrujeni in dobre volje v spremstvu dežnih kapelj odpeljali proti domu.

20210701_125829.jpg

POHOD NA ČEMŠENIŠKO PLANINO

24. junij 2021

Kljub zelo visoki temperaturi glede na letni čas, smo se povzpeli po senčni strani Zaplanine, preko Črnega vrha, na Čemšeniško planino, do planinske koče, kjer so za nas skuhali dobro malico. Naprej smo odšli do Prvin, do avtobusa. Vračali smo se čez Trojane, tam smo se posladkali s trojanskimi krofi in se zadovoljni vrnili domov. Načrtovano je bilo, da bo pohod še daljši, a glede na neizprosno vročino smo ga malo skrajšali.

slika 1 - Čemšenik.jpg

POHOD PO OBRONKIH VIPAVSKE DOLINE

10. junij 2021

Ob lepem sončnem vremenu in prijetnem druženju smo obhodili Vipavsko dolino. Obiskali smo vas Goče, kjer so nam predstavili njeno zgodovino in cerkev Sv. Andreja. Nadaljevali smo pot po vinskem območju, obiskali cerkev Marije Snežne, kjer je bil najlepši razgled Vipavske doline in okolice. Nato smo se spustili na vinsko območje do Erzelja in počasi dvigali na Tabor, 423m nadmorske višine. Obiskali smo dve cerkvi, Sv. Lovrenca in Sv. Mihaela in tam nabrali veliko lipovega cvetja. Nato smo se spustili na drugo stran Erzelja, kjer smo nadaljevali pot z avtobusom do Planine nad Ajdovščino. Ogledali smo si vinsko klet  Guerila in cerkev Sv. Pavla. Nadaljevali pot v Lokavec pri Ajdovščini, kjer smo se okrepčali z enolončnico, domačim kruhom in pršutom ter dobro kapljico vipavskega vina. Po poti domov smo se odpravili še na Vipavski križ, si v Ajdovščini ogledali izvir Hublja, kjer smo naredili še eno skupinsko sliko. Domov smo se vrnili utrujeni, a z veliko doživetji in lepimi občutki.

20210610_165847.jpg

OGLED ZELIŠČARSKE KMETIJE »PR' JANEZ«

8. junij 2021

V torek 8.6.2021 smo se odpravili na krajši pohod po Gradiških Lazah in Jablanici ter na ogled zeliščarske kmetije »Pr Janez«. Na kmetiji smo imeli zelo zanimiv ogled zeliščnega vrta, kjer nam je ga. Rozina Pavla, ki ta vrt ureja, predstavila najrazličnejše vrste ekološko pridelanih zelišč. Pripravila nam je zeliščne čaje, tople in hladne ter domače sokove iz mete in ringloja, poskusili smo tudi namaze s skuto in smetano z zelišči, spekla nam je še sočno jabolčno potico. Vse kar smo poskusili je bilo možno kupiti tudi za domov, kar smo s pridom izkoristili, saj je bilo vse zares okusno.

20210608_101602.jpg

IZLET V MOZIRSKI GAJ

10. maj 2021

V društvu diabetikov Litija in Šmartno pri Litiji smo se prvič, po dolgem premoru, v ponedeljek, 10.5.2021 odpravili na izlet v Mozirski gaj. Ogledali smo si cvetoča polja tulipanov, mačeh, azelej in rododendromov različnih barv, se sprehodili po Začarani vasi in si ogledali ljubke vilinske hišice. Sprostili smo se ob žuborenju potočkov, posedeli na klopeh pod krošnjami veličastnih dreves in uživali v lepem ambientu ob kavici.
Po ogledu smo se odpravili na kosilo v Gostiče Gaj in nato še v bližnjo vrtnarijo Jožeta Skornška, kjer smo si tudi za domov kupili nekaj rožic.
G. Skornšek je znameniti vrtnar in »oče« Mozirskega gaja. V letih od 1975 do 1978 je na zamočvirjenem zemljišču z divjimi odlagališči in zaraslo gmajno nastal sodobno zasnovan naravni park. Takratni »Savinjski gaj«, zasajen z avtohtonimi drevesi, grmovnicami in številnimi cvetličnimi nasadi, je v štiridesetih letih postal mednarodno poznan park cvetja – Mozirski gaj.
Domov smo se odpravili zadovoljni, polni lepih misli, saj je bil za nami krasen sončen dan in lepo cvetoče doživetje.

1_edited.jpg

EDUKATIVNO OKREVANJE V STRUNJANU - MAJ 2021

9. - 16. maj 2021

Ko so se zdravilišča ponovno odprla smo bili med prvimi, ki smo odšli na edukativno okrevanje v Krkino zdravilišče v Strunjan. Čeprav nas ni bilo veliko smo bili deležni vse pozornosti in varnosti glede Covida-19. Vreme nam je bilo naklonjeno, prav tako tudi osebje v zdravilišču, ki so z nami izvajali program edukativnega – izobraževalnega okrevanja.

Po dolgem premoru in izoliranosti naših članov je bilo okrevanje zelo dobrodošlo, za psihofizično počutje ,saj smo se naužili morskega zraka in morske vode (čeprav samo v toplih bazenih) ter obhodili lepo slovensko obalo, občudovali lepote primorske pokrajine, večere pa zaključili prijetno utrujeni in sproščeni v družbi sočlanov.

IMG_20210516_124710.jpg

VELIKA NOČ

2. april 2021

V Društvu diabetikov Litija in Šmartno pri Litiji vam želimo lepe, vesele in predvsem zdrave velikonočne praznike, veliko čudovitih pisanih pirhov, potice (košček ali dva), smeha in veselja v krogu svoje družine.

engaged! (2).jpg

ŠOPKI PRESENEČENJ

8. marec 2021

V mesecu marcu smo vsako leto obiskali naše člane v Domu Tisje in jim pripravili kratek kulturni program v sodelovanju z moško pevsko skupino Lipa.
V letošnjem letu žal, to ni bilo mogoče, vendar kljub temu nismo pozabili na naše člane, ki so varovanci Doma Tisje in enote ŠMELC v Litiji. Po predhodnem pogovoru z direktorico doma ga. Cvetežar smo se dogovorili, da za vsako enoto v Domu Tisje in enoti ŠMELC v Litiji podarimo šopek cvetja in voščilo za 8. marec. Bili smo zelo dobro sprejeti in tudi varovanke so bile vesele naših šopkov. Čeprav so bili vsi šopki v vseh enotah enaki so varovanke komentirale, da je na njihovem oddelku najlepši šopek.

20210308_092930.jpg
bottom of page